Пряма комунікація в команді: поради керівнику

Пряма комунікація – це спосіб взаємодії, коли всі члени команди відверті у своїх висловлюваннях і перебувають в одному інформаційному полі. Це одна з головних цінностей в Unit School of Business. Ділимося, як зробити пряму комунікацію основою спілкування в колективі.

1. Називайте речі своїми іменами

Якщо вас щось не влаштовує, говоріть прямо. Не варто чекати, що підлеглий сам здогадається про свою помилку і виправить її. Вказуйте людині на її недоліки в роботі, щоб вона розуміла, на що слід звернути увагу. Важливо і хвалити співробітників: помічайте результати роботи членів команди і відзначайте їхнє професійне зростання і прогрес.

2.Пояснюйте своє бачення

Дійте відкрито і завжди пояснюйте «навіщо», ставлячи задачі підлеглим. Команда повинна розуміти, чому ви прийняли певне рішення. Коли співробітник знає, куди рухається компанія, він рухається разом з нею на користь бізнесу.

3.Отримуйте фідбек

Ви повинні бути готові отримувати і відкрито аналізувати зворотній зв’язок. Це не означає, що ви маєте відмовлятися від своїх рішень, якщо комусь вони не подобаються, або йти на поступки. Але почути думку співробітників – важливо і часто корисно. Регулярний фідбек від вас допоможе уникнути багатьох претензій і раптових звільнень.

4.Не допускайте неоднозначностей в роботі

Одна з функцій керівника – формування в команди коректного уявлення про компанію. Брак інформації призводить до того, що співробітники додумують зайве.
Що вище в ієрархічній піраміді знаходиться власник, то далі від нього співробітники. І тим менше доходить до них правильної інформації.

Тому власнику важливо проводити регулярні зустрічі з командою або окремими її підрозділами, щоб дати реальну картину подій.
Якщо результати зустрічі топ-менеджменту – не комерційна таємниця, поділіться новинами з командою. Співробітники будуть більш відкритими та лояльними до компанії, де керівник ділиться знаннями, ідеями та планами.

5.Делегуйте

«Ми наймаємо розумних людей, щоб вони розповіли нам, що робити», – говорив Стів Джобс. Це принцип прямої комунікації. Керівник не вирішує все одноосібно. Він стимулює команду пропонувати варіанти і приймати рішення. Для співробітників це можливість розвиватися, а для власника – делегувати роботу і розвантажити себе.

На программе BUILD узнайте, как построить систему в бизнесе и создать команду, за которой не нужно постоянно следить.